כולנו רוצים חיים טובים ומאושרים. זאת מטרה כללית של כל אחד ואחת מאיתנו.
אך כדי להשיג מטרה זו רצוי שנגדיר לעצמנו מטרות ויעדים ספציפיים יותר ונבנה לעצמנו תוכנית פעולה כיצד נגשים את המטרות שלנו. בפוסט זה אנסה לשפוך אור על ההבדלים בין מה שאנו חייבים, לצריכים לרוצים. כמו כן אבצע אנלוגיה לפירמידת הצרכים של מאסלו.
נושאים
דברים שאנו חייבים וצריכים
להבדיל מהמטרות שאנו רוצים ושואפים להשיג, קיימים דברים שאנו חייבים ואף הרבה דברים שאנו צריכים. אביא כאן מספר דוגמאות.
דברים שאנו חייבים הם ראשית אוויר לנשימה, מזון ושתיה ושינה על מנת להתקיים.
אלה הם תנאים בסיסיים לקיומנו כיצורים חיים. גם על פי פירמידת הצרכים המפורסמת של מאסלו (עליה ארחיב בהמשך), אלה תנאים הכרחיים עבור האדם.
קיימים גם דברים שאנו צריכים, אם כי לא חייבים. למשל: להסתפר, ללכת לקוסמטיקאית, ללכת לאירועים משפחתיים (כי לא נעים לא להשתתף בשמחה משפחתית של הדודה שמחתנת את ביתה 😊) וכו'. אני חושב שהבנתם את הרעיון.
דברים שאנו רוצים
על מנת להשיג את המטרה שאנו רוצים, להיות מאושרים, אנו רוצים לצאת לחופשות עם בן/בת הזוג, עם המשפחה או עם חברים, לבלות במסעדות, לעשות את המנוי השנתי לחדר הכושר וכן הלאה.
איננו חייבים או צריכים חופשות יקרות בחו"ל וארוחות במסעדות יקרות, שכן אנו יכולים להסתפק בחופשות זולות יותר בארץ או בחו"ל ולאכול במסעדות עממיות פחות יקרות. גם את המנוי לחדר הכושר אנו יכולים להחליף בהליכות על שפת הים, שלא עולות לנו דבר.
כל אחד צריך לבחור את הבילויים והפעילויות שלו בשעות הפנאי בהתאם לכיסו וטעמו. אין כאן נכון ולא נכון. ייתכן אדם שמרגיש שהוא חייב את החופשה השנתית היקרה והאיכותית יותר בחו"ל עם בת הזוג או המשפחה על מנת להתאוורר מהשגרה השוחקת ומהעבודה הקשה במשך כל השנה. יש גם מי שחייב את המנוי לחדר הכושר למען בריאותו הפיזית והנפשית. כך שעבור חלק מהאנשים חופשה שנתית יקרה בחו"ל או מנוי לחדר הכושר הם דברים שהם ממש צריכים ולא מותרות שהם רוצים.
המפתח לאושר
יש גם כאלה שישאפו "לצעצועים" יקרים דוגמת רכב למבורגיני חדש כסמל סטטוס או מיטב הגאדג'טים הטכנולוגיים. זה פשוט עושה להם טוב על הנשמה. אבל האושר האמיתי אינו מגיע בדרך כלל מדברים חומריים שאנו שואפים להשיג. גם אם יהיה לנו בית פרטי גדול עם גינה יפה ובריכה ורכב מפואר, לא בטוח כלל שזה מה שיעשה אותנו מאושרים.
המפתח לאושר טמון יותר בסיפוק ממערכות היחסים שלנו עם האנשים האחרים הקרובים אלינו. הייתי אומר שזה לא מספיק לחשוב שאנו צריכים קשרים חברתיים טובים. אנו חייבים, או במילים אחרות צריכים להשתדל מאוד, להשקיע בטיפוח מערכות יחסים טובות עם בן/בת הזוג שלנו, ילדינו, הורינו, משפחתנו המורחבת, החברים שלנו, עמיתנו לעבודה וכו'.
המפתחות לאושר על פי פירמידת הצרכים של מאסלו
הפסיכולוג היהודי אמריקני אברהם מאסלו פיתח את תיאורית פירמידת הצרכים של מאסלו. ראו הרחבה בקישור הבא:
https://he.wikipedia.org
על פי פירמידת הצרכים של מאסלו (ראו תרשים). אחרי הצרכים הבסיסיים של אוויר לנשימה, מזון ושתיה ושינה יש את הצרכים של ביטחון: בריאות, הגנה (קורת גג) ותעסוקה.
לאחר מכן קיימים הצרכים להשתייכות לקבוצות ומסגרות שמקבלות ואוהבות אותנו. אח"כ יש את הצרכים להערכה עצמית – להרגיש שאנו ראויים ובעלי ערך, מסוגלות ובטחון עצמי. בראש הפירמידה קיים הצורך למימוש עצמי, להגשים את היכולות שלנו.
את הצרכים הבסיסיים אנו חייבים. את הביטחון וההשתייכות אנו צריכים. את תחושות ההערכה העצמית והמימוש העצמי אנו רוצים. זה סיכום קצר של המסר אותו אני מנסה להעביר. ככל שנעלה בשלבי הפירמידה ונשיג שלבים גבוהים יותר, אנו נהיה יותר שבעי רצון ומאושרים בחיינו.